Salesman - Een documentaire over vier bijbelverkoper

Salesman_mayslesHet was lang geleden dat ik de documentaire Verkoper zag. Het gaat over vier bijbelverkopers in Amerika. Het werd opgenomen in januari 1967 (misschien ook eind december 1966) en heeft de copyrightdatum 1968.

Voor katholieken en protestanten, dus deze film is iets van een 'must see', een klassieker die altijd actueel en tijdloos. Men moet de vier leveranciers te volgen als ze reizen rond en gaan van deur tot deur en proberen te dure Bijbels leuren om vaak zeer arme mensen over de afbetaling.

Hier zie je de verkopers gebruik maken van alle beschikbare instrumenten, en ze nemen alle verkoop trucs om te verkopen aan degenen die niet echt veroorloven. Ze verkopen zelfs aan mensen die al hebben veel Bijbels en de protesten wordt gedempt met bekende trucs en veel vleierij en een beetje flirten.

Alles gaat om de hypotheek betalingen te verkopen, hoewel duur Bijbels die niemand nodig heeft. Er is een grote mooie bijbel met veel foto's en jättedyr. Men hoort de verkoop jargon van de verkopers, en ze zijn zeer gepolijst en bewust van wat ze doen als ze de potentiële klant te manipuleren.

De potentiële klanten vindt ze onder meer in de kerk toen ze naar de kerk diensten en brengt namen die ze dan op zoek gaan naar de komende dagen. Het contact dat ze met iemand een zondag al neer op een woensdag gekoeld, zodat de eerste paar dagen van de week is hectisch voor hen.

Natuurlijk, de klant wakker de volgende dag en beseffen dat ze in het geheel niet de dure bijbel veroorloven, en wanneer de verkoper gaat om de Bijbel te leveren, zodat ze niet willen. Het is dan dat ze beseffen dat ze moeten betalen als gevolg van de overeenkomst die zij ondertekend met de verkoper.

De documentaire volgt met name de strijd die soldaat Paul Brennan heeft, een Iers-Amerikaan van middelbare leeftijd uit Jamaica Plain, Boston, die moeite heeft om het verkoopvolume dat hij heeft te behouden.

Bijbel verkoper als deze zijn gevonden tussen katholieken en protestanten zeer lange tijd. In Zweden, zoals ze colporteurs werden genoemd, en ze verkocht behalve bijbels zelfs andere religieuze literatuur.

Dus als Mormoonse missionarissen kloppen op deuren, en een van de eerste dingen die ze doen is tot het nemen van het Boek van Mormon, zodat zelfs een kind kan begrijpen dat mensen een directe parallel aan deze Bijbel verkoper te trekken en leg predikanten.

Mensen zien dat in het algemeen als Mormoonse missionarissen iets wilt verkopen ook zij, Mormon, zelfs als het gratis is. Want iedereen weet dat de dingen zijn nog vrij ondanks alles kost iets, de enige vraag is wat? Dus het is niet voor niets dat de Mormoonse missionarissen religieuze verkoper worden ervaren.

Kijk maar naar de vier Bijbel verkopers in de documentaire. Ze zien eruit als een Mormoonse missionarissen iedereen, en het enige wat ontbreekt is gewoon een naam badge op zijn borst. Het is pak, wit overhemd, stropdas, kort geknipt, spraakzaam, vol vertrouwen in zijn boodschap, en met klanten in het achterhoofd de hele tijd.

Dus voor lezers die toevallig Mormonen zijn, betekent dit niet dat mormonen de zendelingen zien.

http://en.wikipedia.org/wiki/Salesman_%28film%29

[Youtube https://www.youtube.com/watch?v=oXxZnL5HokA?rel=0]